TÜBİTAK Teşvikleri
- TETA SMMM A.Ş.
- 13 Mar
- 1 dakikada okunur

TÜBİTAK teşvikleri, genellikle firmalara nakit ödeme olarak sağlanan teşviklerdir. Bu teşvikler, hibe veya geri ödemeli biçimde verilebilir. Nakdi olmayan teşvikler ise danışmanlık hizmetleri veya bilgi transferleri gibi alanları kapsar. TÜBİTAK, nakdi destekleri sağlamak için devlet veya yabancı fonlama kuruluşlarından kaynak temin eder.
TÜBİTAK destekleri beş ana grupta toplanır:
1. Sanayi AR-GE Proje Destekleri
2. Akademik AR-GE Destekleri
3. Bilim ve Toplum Proje Destekleri
4. AB Çerçeve Programları Destekleri
5. İkili ve Çoklu İşbirlikleri
Bu grupların her birinin altında çeşitli programlar yer alır. Örneğin, Sanayi AR-GE Proje Destekleri grubundaki başlıca programlar şunlardır:
- 1501 Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı
- 1507 KOBİ AR-GE Başlangıç Destek Programı
- 1509 Uluslararası Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı
- 1505 Üniversite Sanayi İşbirliği Destek Programı
- 1511 Öncelikli Alanlar Araştırma, Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri Destekleme Programı
- 1512 Bireysel Girişimcilik Aşamalı Destek Programı
TÜBİTAK destekleri, proje giderlerinizin bir kısmını veya tamamını karşılayan hibeler şeklinde de olabilir. Destek tutarları, program türüne göre belirlenen üst sınırlara sahip olabilir ya da olmayabilir. Örneğin, 1505 - Üniversite Sanayi İşbirliği Destek Programı kapsamında projeler 1.000.000 TL'ye kadar destek alabilir. 1501 - Sanayi AR-GE Projeleri Destekleme Programı kapsamında ise projelere %60 oranında hibe sağlanabilir.
Bu teşviklere başvurabilmek için Türkiye’de kurulu bir şirkete sahip olmanız gereklidir. Projenizin onaylanmasının ardından projenin yürütülmesi sürecinde, gelişimle ilgili düzenli dönem raporları, YMM raporları ve proje sonuç raporlarını sunmanız istenir.
Size uygun teşvik programlarına başvurma koşullarını ve avantajlarını değerlendirmek için bu alanda uzman bir firmadan danışmanlık hizmeti alabilirsiniz.
Comments